CA

Totes les notícies

2023 és l’any en que més incendis hi ha hagut als habitatges de Mallorca

2023 és l’any en que més incendis hi ha hagut als habitatges de Mallorca

(27/01/2024)

Els Bombers de Mallorca adverteixen del perill d’aquests sinistres, que deixen una mitjana de gairebé 1,5 morts anuals

2023 ha estat l’any en què s’han produït més incendis als habitatges a Mallorca. L’any passat es varen declarar 484 focs a les llars mallorquines, més que qualsevol any des que se’n tenen registres. Al 2022 n’hi va haver 479, 452 al 2021, 311 al 2020 o 379 al 2019. Una dada que confirma una tendència: cada any hi ha més incendis que l’anterior.

Per tot això, els Bombers de Mallorca fan una crida a la prevenció i a la precaució per evitar els incendis a les llars. No només pels danys materials que poden causar, sinó perquè poden tenir conseqüències fatals. La mitjana de morts en incendis als habitatges és de gairebé una persona i mitja a l’any (1,46).

Al 2023 va morir una persona per culpa del foc a les llars a Mallorca. I enguany ja hi ha hagut una nova víctima, a principis de gener un home major amb mobilitat reduïda va morir en un incendi a Llucmajor.

«Ens hem de conscienciar que els incendis a les llars són molt perillosos i poden arribar a tenir conseqüències catastròfiques o fatals. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per evitar-ho», assegura el director insular d’Emergències, Joan Fornàs.

El cos d’emergències del Consell de Mallorca també destaca que els mesos en què hi ha més incendis a les cases són els de tardor i hivern, quan arriba el fred. El mal ús que es fa dels sistemes de calefacció els converteix en un perill: són els majors causants de foc a les cases. Una gran part dels accidents passen quan es deixen estufes o brasers encesos durant la nit sense vigilància. Una altra causa d’incendis és fumar al llit.

Una de les recomanacions que es fan des del Servei dels Bombers de Mallorca és la instal•lació de sistemes de detecció de fums. Es tracta d’una mesura econòmica, senzilla i molt eficient. Aquests aparells avisen de seguida que detecten fum a l’habitació. Són molt efectius, sobretot si hi ha un incendi mentre es dorm. És una mesura molt habitual a la resta d’Europa i, fins i tot obligatòria, al Regne Unit.

Les franges d’edat més vulnerables, en el cas d’incendi, són els menors i la gent gran. La majoria de defuncions per foc a habitatges pertanyen a aquests col•lectius. En el cas dels més grans, la mobilitat reduïda i les malalties mentals (Alzheimer), els fa encara més vulnerables.